Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат биометричен контрол на летището "Ататюрк" в Истанбул

Турските власти въвеждат система за биометричен паспортен контрол на летището "Ататюрк" в Истанбул. Вече са разположени и първите специализирани кабини - две за пристигащите и две за заминаващите пътници. Специален коридор ще отвежда до кабините. Първите, които се предвижда да се възползват от новата система, ще бъдат онези групи граждани, които често пътуват и са дефинирани.

Системата ще влезе в действие до края на месеца, а до края на годината ще бъдат разположени още три кабини за пристигащите и шест за заминаващите пътници. Засега системата ще обслужва само турските граждани. В кабините за биометричен контрол няма да има полицаи. Разпознаването на пристигащите или заминаващите пасажери ще става чрез автоматично заснемане на пръстовите им отпечатъци и след като бъдат идентифицирани ще им се дава разрешение за преминаване. Времето за разпознаване в кабината ще бъде 21 секунди, като се планира в бъдеще да бъде сведено до 15 секунди. В същото време ще продължат да функционират и традиционните гишета за паспортен контрол,обслужвани от полицаи. 

Летище "Ататюрк" е едно от най-натоварените летища между Европа и Азия. Дневно през него преминават около 140 хиляди пътници. С въвеждането на електронния гейт се очаква намалеят дългите опашки на паспортните гишета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.