Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

169 пусти български села, животът там липсва

Снимка: БГНЕС

От всички 5009 села в България точно общо 564 са без население или с едноцифрен брой жители. Това показва справката на БТА, направена в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2013 година.

Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 395, а 169 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател. С един жител в страната са точно 60 села.

Най-много села без население и с едноцифрен брой жители има в Габровско.

Селата без население са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 области.

Справката в регистъра показва, че най-много села без жители /63/ и най-много с едноцифрен брой на населението /112/ има в Габровска област – общо 175. В Габровска област има общо 349 населени места, което означава, че повече от половината от тях са или необитаеми, или с едноцифрен брой на жителите.

След нея се нарежда област Велико Търново /общо 336 населени места/ с 56 села без постоянно население и 86 села с едноцифрен брой на обитателите. В двете области са разположени повече от половината от селата в разглежданата група.

Общо в 1677 села в страната, в които все още има население, жителите са под 100 души. Ако в това число се добавят и 169-те села без жители, както и двата манастира със статут на населено място – Клисурски и Рилски, то общият брой на населените места с под 100 обитатели става 1848 или повече от 1/3 от всички населени места в страната, включително и градовете.

Любопитно е да се отбележи е, че цели 2389 села в страната са по-големи от най-малкия български град Мелник, който в края на 2013 г. има 208 души население. Жителите на седем други села пък са равни на броя на обитателите на града до Роженския манастир.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер до София

Мъж в тежко състояние беше транспортиран с медицинския хеликоптер от Севлиево до София, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Това е и първата мисия след успешното приключване на задължителните мероприятия за техническо обслужване на медицинския хеликоптер, допълват от Центъра. Мисията е от типа #hospital to hospital (болница до..

публикувано на 01.10.24 в 08:05