Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган положи клетва като президент на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е първият държавен глава на Турция, избран с пряко гласуване на 10-и август, положи президентската клетва във ВНСТ и официално встъпи в длъжност. Заклевам се да пазя единството и неделимостта на страната, заяви новият турски президент.

За пръв път на полагането на клетвата присъстват височайши лица от над 75 страни, между които държавни глави от 18 страни.

Президентът на България Росен Плевнелиев, който малко преди церемонията пристигна в Анкара, е единственият държавен глава от ЕС.

Преди Ердоган да влезе в парламентарната зала лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу и голяма група депутати възразиха срещу протоколната част на церемонията, но след като не се уважи тяхното искане, напуснаха в знак на протест залата.

Встъпването на новия турски президент в длъжност бе възвестено със 101 топовни салюта.

Турските медии коментират, че днешният ден е исторически за страната. В същото време отбелязват, че пред Ердоган седят редица предизвикателства в посока на съвместяване на президентските функции, които засега са повече церемониални, с изпълнителната власт, която е на управляващата ПСР, за лидер на която бе избран Ахмед Давутоглу.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.