Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи отзиви за новото турско правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет от министрите, които президентът Реджеп Таип Ердоган бе назначил след корупционния скандал от декември, ще работят в новото турско правителство на Ахмет Давутоглу. Двамата нови вицепремиери са най-близките до обкръжението на Ердоган - единият  е досегашният му политически съветник, а другият – заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Нуман Куртулуш.

Това показва, че кабинетът ще бъде под влиянието на президента Ердоган, коментира анализаторът Харун Бесим. Въпреки че Ахмет Давутоглу е премиер, смятам, че истинската връзка ще бъде между Ердоган и вицепремиера Ялчън Акдоган.

Според политическия наблюдател Орал Чалъшлар номинирането на Мевлют Чавушоглу за министър на външните работи е заявка, че еврочленството е стратегическа цел на Турция.

Турция от много години чака за ЕС, каза той. Промените, които предишното правителство на Ердоган направи за демократизирането на страната, някои инициативи за разрешаване на кипърския проблем, показват, че Турция не се е отказала от критериите на ЕС.

В новото правителство прави впечатление приемствеността в сектора на икономиката начело с вицепремиера Али Бабаджан, на енергетиката, вътрешните работи, отбраната, транспорта, финансите, правосъдието,чиито министри се запазват, отбелязват още анализаторите.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.