Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма забавена и непрофесионална реакция на пожарникарите, спасявали хората от наводнението в Бургас

| обновено на 10.09.14 в 17:56
Снимка: БГНЕС

Два противопожарни автомобила със седем служители са спасявали хората от наводнените автомобили в нощта, когато беше залят участък от главния път Созопол - Бургас. Няма забавена и непрофесионална реакция на пожарникарите, увери директорът на Регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност Васил Василев. Той уточни, че липсата на водолазна група е затруднила работата по изваждането на хората.

15 минути след постъпване на сигнала за бедстващи хора, първият противопожарен автомобил с екип от трима души е пристигнал на място.

150 метра е била дължината на водния поток, а във водата се е виждал подпрян на дърво джип. При първия опит спасителите не са успели да стигнат до него. Нагазили са до дълбочина на водата, която е имало опасност да ги залее, каза Васил Василев:

Първото влизане - те стигат до там, докъдето могат да си стъпят на краката, без да бъдат повлечени.

При втория опит към тях се присъединява и втората група огнеборци, но за изненада на служителите, хората отказват да напуснат джипа, каза Васил Василев:

Тези господа, изключително арогантно, не желаят да бъдат изкарани, в нетрезво състояние са били, с изключение на водача. При пристигане на втория автомобил, единият вече е на покрива на колата. Тази кола е в неустойчиво положение. Там губят време в уговорки. Единият влиза в противопожарния автомобил, другите отказват да излязат. Искат да бъдат издърпани с автомобила. Това е опасно. Това е кметът на Зидарово, който до последно е правил проблеми на колегите.

Как се е стигнало до трагедията според директорът на Регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност Васил Василев:

За съжаление, най-вероятно, това момиче е починало още в самото начало, тъй като е било повлечено във водата. Двамата ми колеги вървят и напред и сме търсили момичетата до развиделяване.

Обвиненията, че спасителните екипи са нямали оборудване и че въжето е било късо и затова не са стигнали до наводнените автомобили, са некоректни и не отговарят на истината, каза още Васил Василев.

Според още един от спасителите, вадили хора от наводнената местност Отманли край Бургас, действията на пожарникарите на място не са били адекватни. Момчил Атанасов от Самоков се е връщал с джаз - групата си от Созопол и виждайки ситуацията, започва да помага да се вадят хора, вързан с кабел. Пожарникарите, които са били на пътя, според него не са реагирали професионално:

Фактите са, че след като ме изкараха от другата страна, аз чух други викове и се оказа, че тези хора са там и викат от около час. Аз ги попитах дали няма да направят нещо, за да извадят тези хора, защото там изглеждаше горе-долу достъпно и те ми казаха: „Ние не ги виждаме, ние нищо не можем да направим засега. Чакаме нареждане“. При което аз им казах: „Дайте ми някакъв челник, някакъв фенер, въже, нещо. Аз ще сляза“. Те ми казаха: „Нищо не можем да ти дадем без нареждане от шефа“.

Момчил Атанасов поясни, че в гората е имало още двама пожарникари, които са вадели хора и са действали професионално. Община Бургас вече е установила контакт с него. Той и останалите двама от неговото джаз трио са поканени от кмета Димитър Николов да се присъединят към тържествата по случай 6 декември, Никулден - празник на Бургас. Тогава и шестимата установени спасители от фаталната нощ ще получат почетни общински отличия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.