Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки студенти от ЮЗУ се изследваха безплатно за ХИВ и СПИН

Десетки студенти от Югозападния университет се изследваха безплатно за ХИВ и СПИН в мобилния кабинет, разположен в двора на висшето училище.

Освен възможността да проверят своя ХИВ статус младите хора получиха информационни материали и такива за безопасна любов. Мотивите да направят тест за СПИН се оказаха по-силни от естествения страх:

Човек трябва да бъде отговорен към себе си и да се предпазва от нещо толкова страшно.

Важно е, защото не знаем във времето какво може да причини нашето невнимание. 

Днешната инициатива беше на РЗИ и Студентския съвет в ЮЗУ.

За нас е важно повече млади хора да се включат в кампанията, защото това е една от най-рисковите групи, сподели д-р Василева от РЗИ: 

Тестът е анонимен и безплатен. Затова се прави тази кампания, за да може колкото може повече хора да бъдат обхванати с този бърз тест, който се позитивира на момента и всеки може да разбере своя ХИВ статус.

В рамките на лятната кампания мобилната лаборатория за безплатно изследване на ХИВ/СПИН е обиколила повечето общини в област Благоевград. След откриване на учебната година кампанията ще продължи и в средните училища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.