Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базар в Габрово предлага плодове, зеленчуци и други храни, отгледани в селски дворове и местни ферми

| обновено на 12.09.14 в 13:55
Снимка: Капитал

Селски базар в центъра на Габрово предлага на купувачите, запътили се към големите търговски вериги, плодове, зеленчуци и други храни, отгледани в селските дворове или произведени в малките местни ферми. Инициативата е на четири читалища от габровски села и квартали, а организаторите са нарекли базара "Първи селски мол". Инициативата е опит за завръщане на една забравена традиция на пазарните дни в Габрово, които в миналото са били празник за хората.

В обичайното време за пазаруване - в петък след работния ден, габровци ще имат възможност да си купят и да опитат вкуса на храната, която местните хора са имали на трапезата си в миналото, а и сега. Желанието на инициаторите е да покажат традициите в производството на уникални продукти в Габровския край, както и в приготвянето на храни, забравени в съвремието, разказа секретарят на читалището в село Гарван Маргарита Стоянова.

Искаме на всяка цена да покажем, че не само художествената самодейност и библиотечната дейност е читалищна дейност. Читалищата могат да бъдат полезни на местната общност с редица други неща.

Участници в базара са 9 читалища и трима местни производители. Част от средствата от продажбата ще отидат на пострадалото от скорошното наводнение село Гъбене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.