Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК назначи СИК в Старозагорска община

ЦИК назначи СИК в Старозагорска община, макар и със закъснение. Поводът бе скандал между БСП, ГЕРБ и ББЦ за няколко председателски места в комисиите.
Проблемът със структурирането на СИК в общината е създаден от БСП, която имала претенции да получи председателските места в села, където традиционно има силна електорална подкрепа. Но това, според председателя на РИК Таньо Брайков нарушава методиката за съставяне на комисиите, която се изработва на базата на национално представените партии в предишното Народно събрание. 
Право на свои членове в комисиите имат и партиите, които са изпратили свой представител в Европейския парламент. След като РИК не можа да се произнесе по спора, заради това, че решенията се вземат с мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове, казусът бе изпратен в ЦИК. Тя го реши, но едва втория път, след като бе поставен. Така в цялата област СИК вече са назначени.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.