Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция няма да отстъпи от борбата срещу тероризма

Турция няма да отстъпи от решимостта си в борбата срещу тероризма, заяви турският президент Р.Т.Ердоган, на пресконференция преди да отпътува на посещение в Катар.

В отговор на журналистически въпрос как оценява плана на Барак Обама за ударите срещу джихадистите от Ислямска държава, който бе предмет на обсъждане на срещата с американския държавен секретар в Анкара, Ердоган заяви:

Джон Кери направи изявления по този повод и те са израз на общата ни позиция. Нашата страна се бори срещу определени терористични групи и разполагаме с богат опит. И в бъдеще ще продължим да бъдем солидарни с нашите съюзници.

По думите на Ердоган, особено важен момент за постигане на успех в борбата срещу тероризма в региона е размяната на разузнавателна информация  по отношение на Сирия, Ирак, Кавказ:

Ние споделихме тази позиция на срещата на върха на НАТО с американския президент Барак Обама и с лидери на други страни. Уверявам ви,че стъпките, които нашата страна ще предприеме специално по въпроса за осигуряването на хуманитарните помощи са много важни.

В същото време говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви на пресконференция във Вашингтон, че Турция ще окаже важен принос в борбата срещу джихадистите от терористичната организация Ислямска държава, но времето и методите ще бъдат определени от турското правителство и турския народ.

Преди няколко дни Анкара обяви, че няма да участва в удари на коалицията срещу Ислямска държава. Според говорителя на Пентагона този отказ не безпокои САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.