Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват дали фирмата, прокопаваща тунела на АМ "Струма", има разрешение за денонощна работа

Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда в Кюстендил  проверява дали фирмата,  която прокопава тунела на автомагистрала "Струма" край Кочериново, има разрешение за денонощна работа. Около 3 часа тази сутрин при укрепителни работи земна и кална маса  се стовари върху работник, който пострада тежко.

Проверката на инспекторите от Агенцията, целяща спазването на трудовото законодателство, е започнала в седем часа сутринта. Констатираното до момента:

Във връзка с конкретния случай сме проверили дали има трудов договор. Значи човекът е с трудов договор, получил е лични предпазни средства и ги е ползвал в момента на работата и също така е получил инструктажите си - началния инструктаж и ежедневния инструктаж му е бил проведен. Освен това самият работник е бил достатъчно опитен, един от най опитните бригадири на обекта.

Пред „Хоризонт“ главният инженер на фирмата-изпълнител Бойко Иванов бе категоричен, че имат разрешение за денонощна работа. Какво каза директорът на Областната инспекция по труда Валентин Златински:

Това е част от нашата проверка, нали, ние ще проверим по документи как стоят нещата и до края на седмицата ще имаме яснота и по тези въпроси, както и по други въпроси, които касаят и трудовото законодателство и безопасните условия на труд.

Автомагистрала "Струма" е от обектите, които подлежат на ежемесечен контрол, каза още Златински:

Проверили сме общо 16 фирми, които са наети като подизпълнители, дадени са 115 предписания и са съставени по здравословни и безопасни условия на труд пет акта. Най-честите нарушения са неползване на предпазни средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Работник пострада при срутване на тунел по магистрала "Струма"

По спешност в болница "Пирогов" в София е транспортиран 49-годишен мъж. Снощи той пострада при срутване на тунел от строящата се магистрала "Струма" край град Кочериново. Според информация на работодателите мъжът се казва Салих Казън. След..

публикувано на 15.09.14 в 09:25