Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовете в НГДЕК може да започнат още във вторник

Снимка: Архив

Часовете в Класическата гимназия може да започнат още във вторник, ако Регионалната здравна инспекция в София излезе с положително становище, заяви заместник-министърът на културата Боил Банов. Както "Хоризонт" съобщи, заради продължаващи строително-ремонтни работи,  Националната гимназия за древни езици и култури  все още няма разрешение да започне учебната година. В същото време директорът на гимназията изрази очакванията си учениците да влязат в класните стаи до дни.

За втора година учебните занятия за учениците в Класическата гимназия се бавят и не е ясно кога ще започне учебният процес. Крайни са и настроенията между учители, родители и директора на гимназията. С всички тях заедно, министерството на културата не се е срещнало, призна заместник министърът на културата Боил Банов:

Не съм ги събрал, срещаме се поотделно. Страх ме е да ги събера.

Във вторник сутринта ще има нова проверка на регионалната здравна инспекция, която да установи, дали училището да заработи. По думите на Банов, забележките са основно за състоянието на четвъртия етаж на сградата. Той изрази очакванията си:

Начина, по който се работи в момента, в 13-о училище, не виждам основание на 23-и да не се спре тази заповед за временно спиране на експлоатация на четвъртия етаж.

В същото време министър Банов съобщи, че има становище и разрешение от регионалното министерство занятията да могат да бъдат преместени обратно в сградата на улица "Баба" в квартал "Модерно предградие" през зимната ваканция и Министерството на културата подготвя и тази сграда, ако се наложи да се върне училището там. Заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов коментира, от своя страна, че ако има разрешение за ползване на първите три етажа, децата от четвъртия етаж ще ползват стаите на Пето основно училище. Директорът Мариела Папазова коментира за "Хоризонт":

Смятам, че нещата, които трябва да се случат и които те са изискали от нас, ще бъдат спазени. Всичко останало вече, което би попречило, бих приела като пречка за учението.

А група родители и учители внесоха днес искане до Министерството на културата незабавно да се заеме със сградата на улица "Баба" и учебният процес да се върне там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.