Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция си върна 49 заложници, похитени от "Ислямска държава"

| обновено на 20.09.14 в 12:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е празник за нашата страна, заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, който лично посрещна тази сутрин в град Шанлъурфа 49-те освободени турски граждани от турското консулство в иракския град Мосул, които бяха взети в плен от въоръжените бойци на "Ислямска държава" през месец юни т. г.

Групата освободени заложници, между които са турският консул в Мосул, деца и жени, бяха тържествено посрещнати. Давутоглу прекъсна програмата си в Баку, за да ги посрещне лично.Той най-напред прегърна най-малките освободени заложници - дечицата Кузей и Ела.

 Радващо е, че всички наши граждани са в добро здравословно състояние и те са вече у дома, в навечерието на мюсюлманския празник Курбан байрам, така че за нас е двоен празник, каза още Давутоглу.

Освобождаването на турски граждани се счита за успех на турските власти. Турският  президент Р.Т.Ердоган заяви, че освобождаването на турските заложници е предварително планирана операция и е постигнато благодарение на преговори с джихадистите, които са били продължителни и трудни. Не е имало никакви стлъкновения с джихадистите, други страни не са участвали в преговорите. Турското разузнаване е било информирано за всяко действие във връзка с похитените, за това как се отнасят с тях, джихадистите 8 пъти ги премествали от едно място на друго.

В преговорите наскоро с американската страна за ударите срещу джихадистите от Ислямска държава Анкара изтъкна, че се въздържа от участие, за да не рискува живота на похитените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.