Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 животни са умрели от "син език" в Благоевградско

Снимка: Радио Шумен

Над 1000 животни са умрели от болестта “ син език” в Благоевградска област. От Дирекцията за безопасност на храните отново настояват пред кметовете да определят места за загробване на животните. 56 са доказаните огнища на заболяването. Най-засегнати са общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

От 14 общини в областта, само Благоевград е предоставила и узаконила терен за труповете на умрелите от болестта животни. Предимно планинският терен в региона затруднява придвижването на екарисажните коли, които и без това са недостатъчно, заяви д-р Михаил Бещавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. На среща при областния управител той призова кметовете да проявят отговорност и разбиране към проблема, който далеч не е отминал. 

За да получат обезщетение за мъртвите животни, фермерите трябва да представят документ за загробване на животните, който се издава от местна комисия, назначена със заповед на кмета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.