Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Чуждестранните терористични бойци са заплаха за глобалната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чуждестранните терористични бойци представляват много сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобалната сигурност. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев пред участниците в заседанието на Съвета на сигурност към ООН, предаде БНТ.

Необходими са решителни действия по въпроса. Никоя държава не е застрахована и международното сътрудничество и обменът на оперативна информация, предвидени в приетата днес Резолюция, са от изключително значение, заяви държавният глава.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от американският президент Барак Обама, прие задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Резолюцията изисква всички държави да приемат закони, които да криминализират присъединяването на техни граждани към джихадистки организации като "Ислямска държава" и "Фронт ан Нусра".
В изказването си пред участниците българският президент Росен Плевнелиев подчерта, че тази резолюция, на която България е съавтор, е израз на категоричната позиция на международната общност по отношение на явлението, свързано с чуждестранните терористични бойци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.