Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Симитли има намерение да превърне пустеещите земи около село Брежани в кестенови гори

Снимка: БГНЕС

Община Симитли има намерение да превърне пустеещите земи  около село Брежани в  кестенови гори.  При добра воля от страна на държавата така може да бъде рекултивиран терена на бившата мина Пирин,  чието ликвидиране  изпрати повечето местни хора в чужбина. 

Вкусовите качества на брежанския кестен всяка година увеличават почитателите му от  България,  Македония и Гърция .  Търсенето  в един момент се оказа по-голямо от предлагането. В  района на Брежани  кестеновите гори са между 2 и 3 хиляди декара. Общината  има изготвен проект за създаване на млади кестенови насаждения.  Най- големият масив пустеещи земи се оказват терените на бившата мина “Пирин”, която е изхранвала местното население в продължение на 80 години, споделя кметът на селото Благой Стефанов:

1600 декара е площта, която пустее. Просто са една неприятна гледка за окото. Специалисти казаха, че условията са подходящи там да бъде залесен кестен.

Икономическата рентабилност на  кестена  има и своя първи пример в района на  Симитли:

В района на общината имаме един  малък цех, който прави кестеново брашно и го изнася за Италия. В района само на Брежани могат да бъдат събирани между 150 и 200 тона кестени.

Не случайно  в Брежани казват, че кестенът е тяхната запазена марка.  Всяка година  в началото на октомври, когато реколтата е събрана , тук се провежда празник на кестена, в който основен организатор е фондация  “ Хора и традиции” , обединила всички местни  жители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.