Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем партии влизат в следващия парламент, сочи проучване на "Медиана"

Седем партии ще има в следващото Народно събрание, показват данните от последното проучване на агенция "Медиана". Пробив прави партия "Атака", която има шансове да прескочи четирипроцентната бариера, сочат данните.

ГЕРБ, "БСП лява България", ДПС, ББЦ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок са сигурните участници в следващия парламент. Това показват данните от изследването на агенция "Медиана". Прогнозните резултати на всички, които са заявили да участват, регистрират 4,5 процента от гласовете за "Атака", което дни преди изборите увеличава шансовете на партията да прескочи изборния праг.

Според нас е по-вероятно да имаме седемпартиен парламент, съставен от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, ББЦ, Реформаторски блок и вероятно "Атака". АБВ също се намира близо до изборната бариера, но към 1-ви октомври данните показват по-малки шансове те да прескочат, посочи в анализа си директорът на Агенцията Кольо Колев.

Според данните на агенцията 31 на сто заявяват подкрепата си за ГЕРБ, 21 процента за БСП, 13 – за ДПС. Изследването прогнозира и най-ниската изборна активност на парламентарни избори досега. 

Изследването на агенция "Медиана" е самофинансирано и проведено в периода от 25-и септември до 1-ви октомври сред хиляда пълнолетни граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ЧЕЗ повишава сигурността на електрозахранването по време на изборите

ЧЕЗ предприема мерки за повишаване на сигурността на електрозахранването в Западна България във връзка с предстоящите избори, съобщиха от компанията. Специалисти извършват оглед на всички съоръжения, от които се захранват избирателните секции, и..

публикувано на 02.10.14 в 11:32

Полицията в Дупница проверява няколко сигнала за нарушения, свързани с предстоящите избори

Сигналите се отнасят, както за търговия с гласове, така и за ограничаване свободното право на избор. „Проведени са срещи с лица, за които има съмнения, че могат да повлияят на изборния процес в Дупница и региона“, каза говорителят на полицията Катя..

публикувано на 01.10.14 в 14:39