Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 1000 години от смъртта на цар Самуил

Снимка: БГНЕС

Тази вечер е кулминацията на националната кампания за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил. До църквата "Света София" в столицата, в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев, беше осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който ще бъде издигнат през ноември. В храм-паметника "Свети Александър Невски" ще се отслужи заупокойна молитва в памет на великия българския цар.

Цар Самуил е управлявал близо половин век и е образец за български държавник, за когато властта не е била самоцел. Остава в историята с неустоимия си стремеж да защитава българщината от непрекъснатите набези на византийската империя. Бил е толкова отдаден на каузата, че след неуспешната битка при Ключ, когато е пленена голяма част от българската войска, не понася гледката на ослепените си войници от Василий Втори Българоубиец и умира. Десет века по-късно в сложната фигура на цар Самуил съвременните българи намират пример за подражание.

По-рано родолюбиви българи почетоха паметта на цар Самуил при паметника на Незнайния воин в София. Основни организатори са Българския патриотичен съюз и Съюзът на българските писатели.

Самуил ни липсва с неговото родолюбие, с неговото желание да има обединена България, хората да са обединени в нея. По този начин да възроди така разпокъсаната ни страна и народа. Това точно липсва в момента, особено след вчерашните избори, коментира жител на столицата.

С чувството, че принадлежи към народа и е част от него и че страда за всеки отделен войник, допълни друга жена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.