Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините имат ясни цели в сътрудничеството с новия парламент и правителство

Заседание на НСОРБ
Снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините в България залага на два приоритета в предстоящото сътрудничество с  новото Народно събрание и правителство. Основните цели са финансова децентрализация, нов закон за местните данъци и такси и създаването на нормативна база с разписани правила при усвояването на средствата от Европейския съюз. Редовното заседание на сдружението се провежда в Центъра за обучение на местните власти край Габрово. 

Очакванията на общините са поставените цели да бъдат изпълнени в следващите две години. Тодор Попов - председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините обясни:.
Ако не срещнем разбиране, ние можем и да не подпишем споразумение с правителството и с парламента. Наясно сме, че е жалко да прекъснем една добра традиция, но вече абсолютно не сме склонни да подписваме някакви формални документи , от които не следва нищо, и не води до никакви реални резултати. 
В навечерието на Деня на българската община - 12 октомври, ще бъде приета още една позиция за финансовите корекции, наложени на общините по европейските проекти. Исканията за ефективни промени от страна на сдружението включват и въвеждането на единни опростени процедури за кандидатстване за европейско финансиране и управление на всички програми от един орган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.