Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации у нас спрямо Европа

Снимка: БГНЕС

Около 5% по-малка е успеваемостта на бъбречните трансплантации в България спрямо средната за Европа. Това съобщи председателят на Българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев. Той обясни, че у нас има много административни и организационни пречки трансплантираните пациенти да получават винаги това лечение и терапия, които са им необходими.

88 процента е успеваемостта на бъбречните трансплантации у нас в края на първата година. За сравнение в световната литература този процент е около 95.

Разликата от няколко процента в ущърб на нашите пациенти се дължи на разликата между мен и моят колега във Франция - обясни метафорично началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница професор Емил Паскалев:

Той изписва лекарство, което той е преценил, и никой няма право да го смени. Нашата система казва - "Ние плащаме най-евтиното лекарство". Разликата е огромна. Ние не правим много неща. Ето, например, аз ви казвам за плазмаферезата. Елементарна процедура, която на Запад се прави елементарно. При нас непрекъснато ми обясняват как няма пари и как това е противо наредба, не може да се плаща и така нататък.

Между 68 и 70 процента е успеваемостта на бъбречните трансплантации у нас на петата година и между 48 и 52 процента на десетата.

Днес е Световният ден на донорството. От началото на 2014-а близо 60 българи са претърпели бъбречна трансплантация както у нас, така и в чужбина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отбелязваме Световния ден на донорството

На днешния Световен ден на донорството в България за втори пореден път стартира Седмица на донорството. От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат..

публикувано на 11.10.14 в 08:22