Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровци празнуват Петковден с шарен базар

Снимка: Велина Махлебашиева

Габровци празнуват Петковден с базар на продукция от селските дворове, демонстрации на домашни занимания и занаяти. Инициативата на четири местни читалища, подкрепена от Архиерейското наместничество, е опит за завръщане на една забравена традиция на градския пазар.
Повече от десет читалища представят съхранените традиции в габровския край, както в приготвянето на местни храни, така и в занаятчийството и бита. Уменията си демонстрира единственият майстор - шапкар в региона, а купувачите ще събира колбасар, възродил вековния опит на предците ни в производството на тънки габровски мезета. 
Плодове и зеленчуци, отгледани в селските дворове, качамак, папурник, щирник и други автентични храни, характерни за трапезата на местните хора, ще се предлагат на базара, който организаторите са нарекли "Първи селски мол". 
Светослав Славчев от читалище „Христо Смирненски“ разказа:
Това е традиционна дата за такива пазари, каквито са се случвали в Габрово, т.е. ние се опитваме за възстановим една стара традиция. Петковден е края на лятото и по традиция се е правило голямо хоро за задевки, защото започва зимата, започват и седенките. Та в програмата сме подготвили и такова хоро да се завие.
И тъй като в миналото градският женски пазар се е разполагал около църквата "Св. Троица", сега производителите ще предлагат стоката си на същото място.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.