Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ преговаря днес с коалицията "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО"

| обновено на 16.10.14 в 10:14
Снимка: Дневник

Преговорният екип на ГЕРБ ще се срещне с представители на коалицията "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" - формация, сочена от анализатори като един от възможните политически партньори на ГЕРБ. Двете политически сили започват консултациите с различни заявки за бъдещото управление.

От ГЕРБ заявиха, че искат да бъде съставен кабинет на споделената отговорност с участието на министри от различни партии и с коалиционно споразумение. Патриотичният фронт от своя страна се обяви за програмно правителство. 

Коалицията "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" е за съставяне на програмно управление, правителство на националното спасение, съставено от издигнати от партиите специалисти, неполитически лица, и подкрепено от максимално голям брой политически сили. В основата на отказа за участие в коалиция с ГЕРБ е евентуалното участие на Реформаторския блок, където е партията на Касим Дал и Корман Исмаилов – "Народна партия свобода и достойнство".

Разминавания между Патриотичния фронт и ГЕРБ има и по отношение на необходимостта от актуализация на бюджета. За разлика от ГЕРБ, националистите многократно се изказваха против нов дълг, като поставяха под съмнение данните на служебното правителство за финансовото състояние на страната. Лидерите на коалицията многократно заявяваха, че властта за тях не е самоцел и че ще вземат окончателното си решение за политическото си поведение след разговорите с партията победител – ГЕРБ.

От ГЕРБ се въздържаха до този момент да коментират евентуално политическо сътрудничество с националистите и също оставиха коментарите си за след официалните разговори в парламента.

Дни по-рано в декларация Патриотичният фронт очерта основните задачи на правителството на националното спасение, като първата от тях е отстраняването на ДПС от властта.

Консултациите започват в 13.00 часа. След края им Българското национално радио ще излъчи пряко изявленията на представителите на политическите сили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.