Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското правителство затяга мерките срещу нарушаването на обществения ред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правителство затяга мерките срещу нарушаването на обществения ред. Всички демонстранти, които покриват лицата си, ще бъдат арестувани, а нападенията с коктейли "Молотов" ще бъдат третирани като бомбени нападения, заяви премиерът Ахмет ДавутоглуЗа всеки изгорен или повреден автомобил ще изпращам по 10 бронирани автомобила със сълзотворен газ и водни оръдия, срещу вандалите, подчерта Давутоглу.

Мерките бяха включени в дневния ред на правителството заради бурните демонстрации на кюрдите във връзка с град Кобане и сблъсъците с властите, при които досега загинаха 36 души, десетки бяха задържани, а в няколко провинции на страната бе обявен комендантски час.  

Във връзка с демонстрациите правителството, съместно с вътрешното министерство, подготви законопроект за вътрешната сигурност, който ще бъде внесен за гласуване в парламента. В него се предвижда силно завишаване на пълномощията на полицията за употреба на силови действия при обществени демонстрации.

В същото време се твърди, че приемането на новия законопроект за вътрешната сигурност ще засили напрежението сред обществеността, включително сред кюрдските движения, срещу политиката на правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.