Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в Русия е в сила забраната за внос и транзит на растителна продукция от Украйна

| обновено на 22.10.14 в 11:27

От днес Русия забранява вноса и транзита на растителна продукция от Украйна.
Забраната се въвежда по настояване на руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол, която иска по този начин да предотврати проникването на руския пазар на подложените на санкции европейски плодове и зеленчуци. При проверките на границата много от идващите от Украйна земеделски стоки са били в съмнителни опаковки без да бъде посочен производителят.

Руските контролни органи предполагат, че става дума за реекспорт на ембарговите европейски продукти. Москва се оплаква също така, че не е получила задоволителен отговор от Украйна какви мерки е предприела за да предотврати тази практика, още повече, че в някой случаи е имало съмнения за доставката на  заразени плодове и зеленчуци, които са били подложени на карантина. 

За да бъде подновен вносът,  Русия настоява да получи от Украйна подробни данни за количествата  отглеждана продукция по видове и региони и ще настоява за гаранции, през границата да преминава само онази растителна продукция, която е  произведена в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.