Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдски части от Ирак ще преминат през Турция за Кобане

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кюрдски военни части от Ирак заминават за сирийския град Кобане през турска територия. Целта е да бъде подсилена защитата на града срещу джихадистите от "Ислямска държава". Групата, оборудвана с тежко въоръжение, ще потегли от Ербил. Бойците ще бъдат прехвърлени с военни самолети до турския град Шанлъурфа, откъдето е прекият преход към Кобане, а оръжията бъдат транспортирани по суша.

Говорител на иракските кюрдски сили заяви пред турска телевизия,че турското правителство е оказало необходимото съдействие на пешмергите за тяхното безпроблемно преминаване през турската територия към град Кобане. Твърди се,че на въоръжение на пешмергите са гранатомети от типа катюша, американски зенитни оръдия от различен калибър.

Междувременно бе съобщено, че американският вицепрезидент Джо Байдън, който преди време критикува Анкара, че е пасивна срещу джихадистите от "Ислямска държава", планира през ноември в Анкара за разговори с турските лидери.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.