Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и РБ отново преговаряха, пак без резултат

Снимка: БГНЕС

Събитията от деня и новата позиция на лидера на ГЕРБ за самостоятелно управление принуди лидерите на Реформаторския блок и преговорния екип на формацията на Бойко Борисов отново да влязат на дълги консултации. След повече от два часа и половина двете политически сили пак се оказаха без обща позиция за бъдещо коалиционно управление.

Томислав Дончев от ГЕРБ, който замени Цецка Цачева в преговорния екип, обяви, че днес са водени разговори за политическата формула за съставяне на кабинет, като не е имало конкретика кои политически сили да попаднат в бъдещата коалиция. Дончев беше категоричен, че ако до понеделник няма постигнато съгласие, създаването на правителство ще остане под въпрос:

Продължават разговорите по политическата формула. Вторият разговор трябва да постигне съгласие относно механизмите на вземане на решение. Третата тема е разпределението на отговорностите и персоналният състав. Искам да ви уверя, че все още сме на разговори по отношение на първата тема, това е политическата формула. Без да се намери консенсус по отношение на нея, нататък няма как да се продължи, защото темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в парламента в момента не е основната тема. За да съществува правителство, то трябва да има ясна цел, мисия и програма. Ако ние до понеделник нямаме окончателен вариент и нямаме съгласие, за съжаление прогнозите за създаване на правителство за изключително песимистични.  

Меглена Кунева от Реформаторския блок каза, че не може да бъде представен резултат, защото такъв не е постигнат. Петър Москов, който смени по средата на преговорите Радан Кънев, изрази увереност в успешния край на разговорите:

Има обща нагласа и тя не е просто между ГЕРБ и Реформатирския блок, а наистина обща нагласа за това да се излезе от кризата и да има функциониращо правителство. Нашите притеснения, нашите чести срещи в момента са свързани с възможността да се осигури макимално стабилна политическа рамка на това правителство и това е целта. Но иначе разговорите са добри и водят към добър резултат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.