Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента обвиниха БНБ в липса на информация за състоянието на КТБ

Снимка: Ивайло Михайлов

Парламентарно представените сили обвиниха БНБ за липсата на информация и анализ за състояние на КТБ. След вчерашното заседание на Временната бюджетна комисия в Народното събрание се стигна до решение за оздравяване на банката. Обобщение на политическите коментари:

Членове на временната комисия по бюджет и финанси в парламента бяха категорични, че БНБ не е предоставила информация за това каква ще е цената  при фалит на банката или за нейното оздравяване. Димитър Главчев от ГЕРБ обясни, че народните представители очакват отговор от държавната банка.

Това, което ни беше представено от БНБ, наречено доклад, то е доста епистоларно написано, кръпки от различни места, така че, ако бъде представена една годна информация за това какво се случва в КТБ, каквато информация имат единствено в БНБ, и да ни кажат колко ще струва единият и колко ще струва другият вариант, тогава би могло да се вземе решение.

По силата на приетото решение по казуса КТБ е да се предприемат последни действия по спасяване на банката, допълни Главчев и отрече да се предвижда държавни пари да се наливат в КТБ. Румен Гечев от БСП изрази мнение в предаването "Преди всички", че КТБ е в неспасяемо състояние. Петър Чобанов заложи на реалната оценка за активите на банката. Прозрачност, на масата да бъдат изложени всички факти и финансовите потоци да се проследят и как са повлияли на финансовото състояние на банката.

Димитър Танев от Реформаторския блок коментира изнесената информация на БНБ.

Чухме, че има разминаване на методиките от гледна точка на оценка на активите. Според мен това е притеснително. Когато се хвърлят различни числа и то само за милиарда, боя се, че моментът е изпуснат. Банковият надзор не си е свършил работата.

Подобно мнение изрази и Ивайло Калфин от АБВ. Ние се въртим в един кръг, в който няма достатъчно информация и няма анализ, който да е даден досега. Надали може някой да каже дали банката може да бъде оздравена или трябва да бъде затворена.

От Патриотичния фронт призоваха за последни усилия по казуса. Емил Димитров: Има шанс банката да бъде оздравена. Трябва да дадем този шанс. Усещането ми е, че няма да може.

Светлин Танчев от ББЦ съобщи, че инициират анкетна комисия, която да оповести всички факти около злополучния казус КТБ.

От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше против поредните дадени срокове за опит за оздравяване на КТБ: Аз съм против държавата, парите на данъкоплатците, да спасяват КТБ. Според мен трябва да фалира.

Утре в пленарната зала ще бъде представен доклада на Временната комисия по бюджет и финанси по доклада на БНБ относно събитията и предприетите действия за КТБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.