Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е страната в Европа с най-високи нива на бедност при децата

Снимка: Катя Чорова

България оглавява негативната европейска класация за високи нива на бедност при децата. Това съобщи във Велико Търново представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.

На форум, посветен на 25-ата годишнина от приемането на конвенцията на ООН за правата на детето, г-жа Радочай каза, че сега най-голямото предизвикателство за България е детската  бедност.

Използвамe официалната статистика и всъщност знаем, че 50 и повече процента от децата в България живеят в бедност или в риск от бедност и това са най-високите нива в цяла Европа. В тази категория се редуваме с Румъния.

На въпрос как правителството и общините трябва да преодолеят бедността, тя отговори:

Наистина е много важно да кажем, че всъщност няма лесно решение. Ако имаше лесно решение, всички европейски страни вече щяха да са го намерили и да го прилагат. Но ако има една дума, с която може да се отговори на вашия въпрос или по-скоро три думи, това са „образование“, „образование“, „образование“.

Във Велико Търново УНИЦЕФ откри изложба, посветена на детските права, която ще гостува в още десет града в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.