Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП освободи трима от Изпълнителното бюро

| обновено на 07.11.14 в 21:21
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП освободи от Изпълнителното бюро на партията Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Ангел Найденов. Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Георги Пирински бяха освободени като заместник-председатели на партията. Въпреки заявките лидерът на социалистите Михаил Миков не направи радикални промени в Изпълнителното бюро. Тежката загуба на БСП на изборите предизвика недоволство в партията и исканията за оставки на дългогодишните членове на ръководството.

От днес с решение Димитър Дъбов вече не е заместник-председател на партията, но заедно с Евгени Узунов остават заместник-председатели на предизборния щаб на БСП. Ангел Найденов е освободен от Изпълнителното бюро, но остава заместник-председател на парламентарната група на БСП. Антон Кутев няма да е организационен секретар, но остава в Изпълнителното бюро. Кирил Добрев, опозиционер в БСП, който предизвика вътрешен конфликт в партията, вече е изваден от предизборния щаб, Георги Пирински няма да е заместник-председател на партията, но остава в Изпълнителното бюро, Бойко Великов, който също е член на Изпълнителното бюро, вече от днес с решение на пленума е заместник-председател на БСП, с който заместниците на Михаил Миков стават трима с Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев.

Лидерът на БСП Михаил Миков мотивира промените така:

Смятам, че трябва да има промени, трябва да има приемственост в същото време. До редовния конгрес остава около една година и затова една голяма част от хората, които са работили за партията - смятам, че ще продължа да работя с тях, включително хора, които незаслужено в последния месец бяха обиждани, заклеймявани и едва ли не посочвани като единствена причина за състоянието на партията. Някои се опитват да създават проблеми вътре в БСП, да създават междупоколенчески конфликти.

Освен позицията на БСП за новосформираното правителство на Бойко Борисов социалистите приеха и позицията по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Заради риска да се засегнат националните ни интереси Михаил Миков заяви:

Българските институции да не заемат еднозначни и крайни позиции, които обслужват конюнктурни политически цели, и може да засегнат националните интереси на България. Настояваме да бъде иницииран национален дебат с участието на всички заинтересовани страни, включително представители на държавните, академичните институции, работодателски и синдикални организации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.