Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов гостува на българската общност в Истанбул

Снимка: mfa.bg

Българската държава държи особено много на цариградските българи. Те са исторически и културно свързани с изграждането на модерна България. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който посети българската Екзархия в Истанбул и разговаря с членовете на църковното настоятелство и на българската общност в града.

В разговора бе обсъдена помощта, която българската държава оказва за възстановяването и поддръжката на имотите на Фондацията, както и въпроси, свързани с  възстановяването на българското училище в Истанбул, отпускането на стипендии за обучение в България и др.

България и занапред ще оказва подкрепа на българската общност в Истанбул в стремежа й за възстановяване на собствеността на Фондацията върху имотите на Българската екзархия”, каза министър Даниел Митов. Подчертавайки много доброто състояние на двустранните отношения с Република Турция, той изрази надежда, че турската страна в скоро време ще осигури условия за правилното прилагане на законовите разпоредби, така че да бъде възстановена собствеността на Фондацията и върху останалите екзархийски имоти.

Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе, специално за БНР сподели,че посещението е било и вълнуващо, и много полезно в същото време и каза следното:

Министърът за първи път дойде в екзархията и срещата беше много приятна за нас. Разговаряхме около един час, присъстваха настоятелите, споделихме от какво имаме нужда, с какво може да ни помогне българската държава. На 19 ще ни посети кметът на община Фатих за ремонта на метоха. И може да ни се помогне за финансирането, за да можем да свършим и метоха. Срещата с министъра премина много добре и той ни обеща, че ще ни помогне колкото може.

Министър Даниел Митов участва в международен енергиен и икономически форум в Истанбул. Той направи изложение на специалната пленарна сесия, посветена на темата “Завършването на Европа-цяла и свободна”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.