Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волоколамският митрополит с почетно звание от Великотърновския университет

Иларион Алфеев

Волоколамският митрополит Иларион Алфеев, който е виден богослов, композитор и телевизионен водещ, е новият доктор хонорис кауза на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Висшият руски духовник е удостоен с почетното звание за неговия принос за православието.

48-годишният митрополит е председател на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, автор на повече от 800 публикации и книги, преведени на десетки езици, носител на научни звания и степени от университети в Европа и Америка.
Великотърновският университет е първото българско висше училище, което удостоява висшия руски духовник със званието  "Почетен доктор" за неговия изключителен принос в развитието на връзките между българската и руската православна църква, както и на цялото православие, каза ректорът, професор Пламен Легкоступ.Това е вторият човек след патриарх Кирил в Руската православна църква, подчерта той.

Митрополит Иларион, който е завършил Московската държавна консерватория, е композитор, автор на филми и водещ на телевизионно предаване  "Църква и свят". Има личен сайт, в който представя своята църковна и творческа дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.