Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск пристигна в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС


При изключителни мерки за сигурност папа Франциск пристигна от Анкара в Истанбул. Над 7 хиляди полицаи са мобилизарани за охраната на визитата. Лично Вселенският патриарх Вартоломей Първи посрещна папата. Разговорите между двамата са основен акцент в програмата и са знакови за отбелязване на 50-годишнината от помиряването между римокатолическата и източноправославната църква в Йерусалим през 1964 г.

Главата на римокатолическата църква папа Франциск продължава визитата си в Турция с посещение в Истанбул. За охраната му в мегаполиса във въздуха патрулират хеликоптери, отцепват се булеварди и площади, откъдето минава кортежът. Светият отец се движи в брониран автомобил, но се твърди, че лично по негова молба е предоставена сравнително скромна кола.

Папата посети джамията "Султан Ахмед", известна още като Синята Джамия, а след това базиликата "Света София" в знак на желанието си да защити диалога между религиите и застрашените от войните в региона християни. Интересно е, че Светият отец се помоли в джамията заедно с мюфтията на Истанбул Рахми Яран, след това в базиликата "Света София" папата се разписа в книгата за почетни гости.

Папата участва и в тържествена меса в католическия храм "Сейнт Еспри" в Истанбул.

Основният акцент в програмата на главата на Римокатолическата църква в Истанбул е гостуването му във Вселенската патриаршия тази вечер.То се счита за важен момент във връзка с 50-та годишнина от помирението между западната и източната църкви. Разговорите между папата и Вартоломей Първи ще допринесат за задълбочаване на връзките между двете църкви, изтъкват източниците тук.

30 ноември е датата, на която през 1870 г. с ферман на султана е основана Вселенската патриаршия и гостуването на папа Франциск точно на тази дата се счита за многозначителен жест. Очаква се папа Франциск и Вартоломей Първи да направят съвместно обръщение, както и да участват заедно в тържествената литургия по случай празника на Свети Андрей Първозванни.

 
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.