Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България по европейския път към 2020" е основната тема на Българския икономически форум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима министри ще участват в откриването Българския икономически форум. Тази година основната тема на форума е "България по европейския път към 2020".

Участие в него ще вземат и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, на Световната банка, както и на Представителството на ЕК в България.

Пред участнците икономистът проф. Стив Ханке ще коментира финансовата ситуацията в страната и тенденциите в световните финанси.

За първи път в 15-годишната история на форума събитието ще открие представител на бизнеса съоснователят и изпълнителен директор на "Телерик" Васил Терзиев. Продажбата на ръководената от него българска софтуерна фирма на американска компания за 263 милиона долара икономистите определят за сделка на годината.

По време на форума се организира и първият Балкански търговски мост, чиято задача е да оживи търговията между балканските страни. До момента 32 компании от 7 страни с общ оборот над 5 милиарда лева са заявили желание да закупят кошница от стоки и услуги от български компании, в рамките на Балканския търговски мост.

Идеята за икономиката на Балканите е да правим нещо заедно, което да продаваме на трети страни  в ЕС, към Руската федерация, към Казахстан и към Китай.

Предвиждат се дискусии и анализи на финансовата ситуацията в страната, бюджета, банковия сектор, енергетиката, здравното и пенсионно осигуряване, както и еврофондовете. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.