Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 селища във Видин са без ток

Снимка: ЧЕЗ

Без ток са повече от 35 населени места в област Видин, включително цели общини и общински центрове. Заради продължаващо заледяване не могат да бъдат отстранени авариите по електропровода, който захранва подстанцията в Белоградчик. В 15 селища  от общината от три дни няма ток. Затворени са училищата в Белоградчик и Рабиша. Освен без ток някои от селищата в областта са и без вода. Не работят 18 помпени станции, които захранват 43 населени места, съобщи началникът на областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Генчев.

Все още в напорните резервоари има вода, която вероятно ще бъде изчерпана в близкото денонощие. Създадена е организация за приоритетно възстановяване на електрозахранването на тези помпени станции.

Очаква се  бедствено положение да бъде обявено в общините Грамада, Буново и Ружинци, където също има проблеми с електроснабдяването. Поне още седмица ще е нужно да бъде възстановено изцяло електрозахранването в областта, съобщиха от електроразпределителното дружество на заседание на областния кризисен щаб във Видин. Над 20 600 домакинства в област Видин са без ток, заради аварии в електропренонаста мержа, причинени от заледяване. В Белоградчик, където от вчера е обявено бедствано положение, вече пристигна министърт на енерегетиката Теменужка Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.