Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнява се обстановката по долното течение на река Тунджа

Следобед там ще пристигне министърът на земеделието Десислава Танева

| обновено на 04.12.14 в 15:45
Снимка: yambol.government.bg

Повече от сто семейства в Елхово може дабъдат евакуирани, ако през следващото денонощие нивото на река Тунджа продължи да се покачва. Наводнени са мазетата на два жилищни блока и в тях е прекъснато електричеството. Министър Десислава Танева съобщи, че в язовир "Жребчево" се изпуска със скорост 90  кубични метра в секунда, но това количество няма да доведе до значително покачване на Тунджа край Елхово. 

От хеликоптер се прави оглед на залетите в района на Елхово площи, за да се добие реална представа за разлива. Министър Танева съобщи, че от днес във всички засегнати от наводнението области ще бъдат сформирани комисии за оглед на щетите на земеделските стопани. Заместник вътрешният министър Красимир Ципов информира, че постепенно започва да се нормализира ситуацията на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово".

Разливът на река Тунджа в района на Елхово е над 2 км. Постъпили са десетки сигнали за отводняване на жилищни сгради. Нивото на реката до Елхово е над 3 м и 80 см и продължава да се покачва. 

Полицейски патрули няма да допускат хора в градския парк, където разливът вече е обхванал детски и спортни площадки. С чували с пясък ще бъдат запушвани шахтите от градската канализация, тъй като подпочвените води са много високи и водата излиза по улиците.

Усложнена е особено и обстановката до елховското село Пчела.

Като там река Калница има доста голям разлив. Водата, която идва от пчелския язовир и от двата е доста голяма като обем и има опасност една от махалите да бъде залята.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.