Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 тона опасни пестициди в санданското село Петрово са оставени без контрол

Снимка: Венелина Попова

Над 5 тона опасни пестициди в частен дом в санданското село Петрово са оставени без контрол. Областният управител на Благоевград предприема спешни мерки за решаване на проблема.

Препаратите за растителна защита са били на бившето АПК в селото. Собственикът на къщата, в която се намира складът, наскоро починал. При по обилни  дъждове и евентуални наводнения районът може да бъде отровен, каза шефът на звено "Контрол на опасните средства" в областната дирекция на МВР Бойко Костадинов:

Има снимков материал, на които е дадено състоянието на тези някогашни складове за растителна защита на АПК и на ТКЗС. Той е частен дом и ние нямаме с какво да го принудим този човек да ги загроби тези материали или да ги предаде някъде. Сградата се руши, покривът тече.

От три месеца служба "Контрол на опасните средства" вече няма ангажимент към складовете с препарати за растителна защита. Какви мерки ще предприеме областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който днес бе запознат с опасния проблем:

Съгласно моите правомощия и възможности ще направя всичко необходимо. Първо ще създам една комисия, която да отиде на място, да посети, за да види какво е реалното състояние и съответно да търсим решение  на въпроса по възможно най бързия начин.

За случая с петте тона пестициди в частен дом в село Петрово е уведомена и прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.