Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе откриват Международен фестивал на ледените скулптури

Снимка: БГНЕС

На тържество в центъра на Смолян ще бъдат запалени светлините на Коледната елха. В празника ще се включат детските градини в областния град, гайдарчетата от оркестър "101 каба гайди" и младите таланти от Театралната школа "Юлия Огнянова". И тази година кметът на Смолян Николай Мелемов реши парите от поздравителните картички, които администрацията изпраща за Коледните и Новогодишните празници, да се използват за подаръци на децата.

В Русе ще бъде открит Международен фестивал на ледените скулптури "Русе Айс Фест 2014". Първите ледени скулптури в България са направени в Русе в началото на 20-и век и са радвали гражданите и гостите на града до края на 40-те години на миналото столетие. Те израствали всяка зима в центъра на града пред сладкарница "Швейцария" и били дело на нейния собственик Денчо Ножаров. 100 години по-късно тази традиция ще бъде възродена, а за изложба за работна площ ще бъде използвана алеята, източно от площада.

Близо 9 тона лед ще бъдат предоставени на майсторите на ледения карвинг, от които се очаква да изваят фигури на тема "Русе - град на свободния дух" и "Русе - град-новатор". В създаването на ледени скулптури ще се включат професионалистите по леден канвингтилън Корве от Канада, Луиз Рибалта, Хуан Карлос Мартинес от Испания, Руслан Коворков от Русия и русенецът Виктор Царски. Леденият фестивал в Русе ще продължи до 15-и декември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.