Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава изпомпването на водоема за дренажни води от рудника край пазарджишкото село Цар Асен

Снимка: БГНЕС

Продължава изпомпването на водоема за дренажни води от рудника край пазарджишкото село Цар Асен. След дъждовете има преливане от водоема в река Луда Яна. От регионалната здравна инспекция препоръчаха на хората да не употребяват питейна вода, докато не излязат резултатите от взетите проби.

Въпреки непрекъснатото изпомпване количеството на дренажните води във водоема продължава да е над безопасната кота от метър и половина. В източването на микросъоръжението са включени три помпи и дейността е под контрола на регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Пазарджик. Отговорността за ситуацията обаче е на "Еко Медет" ЕООД, тъй като при всеки дъжд проблемът се повтаря и поставя в риск питейните кладенци в района, категорични са от екоинспекцията.

Принципалът на дружеството е Министерството на икономиката. От фирмата са поискали средства за осигуряването на стационарна помпена станция и напорен тръбопровод, за да се реши трайно проблемът със замърсяването в региона. Преди месец от същия водоем заради аварирала помпа отново имаше преливане на дренажни води в река Луда Яна. Тогава също беше наложено вето върху употребата на питейна вода, основно в селата Цар Асен и Росен. Преди ден са взети нови четири проби. До излизането на резултатите не трябва да се ползва вода от чешмите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.