Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдни вечер е един от най-почитаните семейни празници в Родопите

В Родопите денят преди Коледа, с който завършва продължителният коледен пост се нарича Детешка Коледа или Суха Коледа. За Средните Родопи Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници. На този ден най-възрастната жена в семейството прекадява с тамян трапезата и къщата, за да се прогонят злите сили, които започват да бродят в т.нар. мръсни дни.


Обредите, свързани с домашния огън, с празничната трапеза и с коледуването на деца и ергени, заемат изключително важно място, каза етнологът Ваня Йорданова от музея в Смолян:

Няколко дни преди Коледа стопанинът на дома отсича дебело дърво, което трябва да поддържа буен огъня през цялата нощ. Пепелта на това дърво не се изхвърля, затова, защото се вярва, че тя е с магически способности, че тя е лековита, че стимулира плодовитостта. По тази причина с нея напролет пръскат нивите или пък баят на болен или урочасан добитък, вярвайки, че по този начин те ще бъдат излекувани.

Ястията за трапезата на Бъдни вечер се нарежда на земята върху чиста и нова кърпа.

Ястията за нея са постни. Тук присъства и коледицата, това е един голям меден съд, който е пълен със сурови зърнени храни и свещ, която гори през нощта и която свещ е символ на изобилието в дома. В средата на трапезата се слага задължително и кесията на чорбаджията, допълва Ваня Йорданова.

Обичаят Коледуване е последният момент от тази обредност. В Смолянско коледуват основно деца, момчета и момичета, които са били водени от възрастен мъж. Облеклото на тези коледарчета е празнично. За наричанията и за благословииите те са богато дарявани



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.