Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси е отворена за безплатни посещения

Храмът "Рожедство Христово"
Снимка: Катя Чорова

Над 35 000 българи и чужденци са посетили тази година музейната църква "Рождество Христово" във великотърновското село Арбанаси. На храмовия си празник средновековната църква, която е национален паметник на културата, ще бъде отворена за безплатни посещения

Храмът е най-привлекателният за туристите исторически обект в Арбанаси, каза Соня Петрова от регионалния музей във Велико Търново.

Късно-средновековният храм "Рождество Христово" в село Арбанаси е уникален със запазените над 3 500 изображения. Това е най-богато стенописвания храм в цяла България от периода XVI-XVII век. Не във всяка църква можете да видите така подробно показано родословието на Христоси нещо, което за първи път виждаме в християнски храм - колелото на живота. Това е най-старата композиция, която е запазена по българските земи. Колелото на живота или суетата в лъжовния свят е от 1849 година. Всички, когато влязат в тази църква, ахват, защото няма аналог, наистина, който е чел, който знае и практикува тази религия, християнската, може да прочете историята на сътворението на света в картини. Това е малката Сикстинска капела на България! Наистина отворена Библия.

Днес в музейната църква "Рожедство Христово" ще има богослужение за храмовия празник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.