Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години от т.нар "възродителен процес" отбелязоха днес български турци в Одрин

Снимка: balgoc.org.tr

В пограничния град Одрин стотици български турци участваха днес в отбелязването на 30-годишнината от събитията, свързани със съпротивата срещу смяната на имената в т. нар. възродителен процес през 1984 г. Голям възпоменателен митинг се състоя пред паметника на  убитото при съпротивата на населението от кърджалийското село Могиляне 17-месечно бебе Тюркян Фейзулах. Бебето Тюркян се превърна в символ на съпротивата на българските турци срещу насилствената асимилация и последвалото през 1989 г. принудително изселване в Турция. По инициатива на одринската община и дружеството на българските турци в града бе издигнат мраморен паметник на бебето и неговата майка. В град Бурса над две хиляди души присъстваха на премиерата на документален филм, посветен на 30-годишнината от насилствената замяна на имената на българските турци.
Във филма са предадени разказите от първо лице на 30 души - български турци от България и от Турция, за гоненията, арестите в лагера Белене, принудителното изселване. Филмът е реализиран със съдействието на Дружеството на балканските
изселници - Балгьоч, което е най-влиятелната неформална гражданска организация с обществен статут, основана преди 30 г. в град Бурса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.