Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият у нас конкурс за най-красива слугиня се е провел във Велико Търново през 1931-а година

Снимка: в. "Република"

Единственият у нас конкурс за най-красива слугиня „Мис чешма“ се е провел във Велико Търново през 1931 година. Наградата била сто лева и се равнявала на цената на двайсетина хляба.

Конкурсът се провел край „Дядо Тодоровата чешма“, където се събирали слугини, войници, работници, чираци.  Организатор бил 22-годишен младеж, увлечен по европейската мода с прякор Пантата, чието основно занимание било да харчи парите на баща си - търговец. Според спомени, издирени от Тодорка Недева от великотърновския музей, на конкурса "Мис чешма" се явили 20 слугини:

След дълги препирни, най-после изборът падна на щастливата слугиня. Другите бяха бракувани по разни недостатъци, разбира се, телесни. Пантата велегласно я провъзгласи за "Мис чешма", тълпата не се задоволи само да цапа с ръце и да вика „Ура“, а грабна избраницата на ръце и обиколиха с нея улицата. Красивото начинание не завършва добре за повечето слугини, тъй като във въпросната вечер те закъсняват за домовете на господарите си и почти всички ядоха бой. Дори се стига и до уволнението на някои слугини, тъй като господарките с ужас забелязват, че парфюмите им са свършили, а копринените чорапи, с които се хвалят през търновското общество са изпокъсани.

Няма никакви свидетелства този конкурс да се е повторил някога във Велико Търново.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.