Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще работи за по-надеждна защита на българско-турската граница

| обновено на 30.12.14 в 15:57
Снимка: БГНЕС
През новата година ще има допълнително осигуряване и защита на българо-турската граница. Това ще струва 97 милиона лева за държавния бюджет. Въпросът е обсъден на оперативно правителствено заседание, водено от премиера Бойко Борисов.

Очаква се около март да има по сериозен миграционен натиск, повече хора да търсят убежище, обяви вицепремиерът Меглена Кунева, като се позова на предварителни анализи, но уточни, че точни цифри за очаквания имиграционен поток няма. Планът на правителството предвижда, освен допълнителна защита, и засилени действия с военното министерство и Aгенцията за бежанците, допълни Кунева:

Да видим какво е състоянието на сградния фонд на Министерство на отбраната, дали има възможност част от тези сгради да се трансформират в центрове, изпълняващи всички изисквания за настаняване на бежанци.

За да не се налага 900 полицаи да се изтеглят от вътрешността на страната към границата, Министерството на отбраната ще подпомага дейността на МВР с логистика и транспорт, обясни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и допълни:

Министерство на отбраната към първи март да поеме превоза на служители, които ще патрулират по зелена граница България-Турция.

На оперативното заседание е обсъдено и предложение за назначаване на допълнителни щатове в "Гранична полиция". Изчислено е, че назначаването на 500 лица на трудов договор и двеста държавни служители, бившите сержанти, ще спести близо девет милиона лева на бюджета. В момента МВР харчи двойно повече за командировки на полицейските служители, обясни Вучков. Цялата операция за допълнителното осигуряване и защита на границите може да струва на държавата 97 милиона лева за 2015 година, смята Вучков. Парите ще се осигурят от бюджета с намаляване на разходи. Приоритет на правителството ще бъде и доизграждането на оградата по българо-турската граница. Досега са изградени 30 километра, което е намалило седем пъти опитите за преминаване на границата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.