Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет цистерни с газови бутилки горяха след взрив в Разлог тази нощ

| обновено на 11.01.15 в 18:13
Снимка: БГНЕС

Нормализира се ситуацията в Разлог след мощните взривове тази нощ. Към 1 часа и 20 минути на газоразпределителна база изгоряха пет ремаркета, натоварени с менатови бутилки. На място е целия състав на областния щаб за реакция при бедствия. Най-вероятната причина за взрива е човешка грешка, но не се изключва и версията за умишленост. Взривилата се база е в промишлената зона на Разлог и се използва от  "Овергаз" за снабдяване с втечнена газ на общините Разлог и Банско.

Всички пожарни екипи от района се отзовават на сигнала  за мощните взривове, които по информация на жители на Разлог са били повече от десет.  Пожарът е потушен. Спасени са пет цистерни с газови бутилки, пет са изгорели напълно, заедно с един влекач, каза областният управител Бисер Михайлов. Няма опасност нито за хората, нито за околната среда от изтичане на метан.

След като  разследващите екипи приключиха  огледа на мястото на взривовете, кметът на общината Красимир Герчев издаде заповед, с която  експерти от фирмата Овергаз започват работа по отстраняване на аварията.  По думите им тя не е сериозна и след необходимите проби, захранването на всички обекти с газ може да бъде възстановено. От пресцентъра на фирмата заявиха, че  се очаква около 20 часа тази вечер газоподаването да бъде нормализирано.

Заради авариите отоплението в десетки хотели в Банско е спряно. Търсят се спешни варианти за алтернативно отопление с електричество или нафта. Засега хотелиерите проявяват разбиране, но са притеснени от липсата на информация, кога ще бъде възстановено газоподаването, каза Малин Бистрин, председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско:
  
В Разлог понеделникът е обявен за неучебен ден, тъй като училищата се отопляват с газ. За спешно разглеждане на въпроса със спряното изграждане на газопровода по трасето Симитли-Банско, настоя кметът на зимния курорт Георги Икономов:

Опитахме се да кажем колко е важен за нашия туристически край това нещо да се случи. А именно тръбата от Симитли до Банско през Разлог да бъде изграден газопровода. Но това нещо не стана, не знам поради какви причини. Явно други приоритети е имало тогава. Но сега за пореден път се доказва, че това трябва да се случи.

Години наред тръбите за газопроводната отсечка от Симитли към двете курортни общини стоят покрай пътя, но проектът е спрян по финансови причини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.