Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за дясна политика: Местните избори са едно от големите изпитания пред партиите

Снимка: ИДП

Местните избори са едно от най-големите изпитания пред партиите през 2015 г. Това е посочено в регулярния месечен доклада на Института за дясна политика за януари.

Изборите ще са сериозно препятствие за управляващите, защото не се забелязва тенденция за общо явяване, посочи Нено Димов. Ако са отделно, те ще трябва да влязат в битка помежду си. Ако загубят в големите градове, ГЕРБ ще бъдат принудени да преосмислят участието си в настоящата коалиция, което може да доведе до предсрочни парламентарни избори:

Дали Движението за права и свободи ще престане да бъде фактор, дали БСП ще отиде в Бгрупа и дали Реформаторите и ГЕРБ ще съумеят  дългосрочно да управляват? Отговорите на тези въпроси ще дойдат на местните избори."

Реалистичната задача пред второто правителство на Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно, отколкото да търси революционни промени. Най-голямото изпитание за Реформаторския блок ще бъде участието му в изпълнителната власт. Те ще бъдат изправени пред тежката задача да излъчат политическо лидерство и да консолидират местните си структури, отбеляза Нено Димов.

Ние считаме, че центробежните сили са преодолени и, че лидерската криза също е преодоляна и това ще бъде подпечатано на предстоящия през февруари и началото на март конгрес.

За сега, АБВ стои стабилно както в законодателната, така и в изпълнителната власт. Около формацията няма скандали, а в качеството си на министър Ивайло Калфин излъчва авторитет. Позиционирането на Атака като проруска и неокомунистическа партия по всяка вероятност ще продължи през целия мандат на 43-то Народно събрание, смятат от Института за дясна политика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.