Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: ЕК ще работи активно за газов хъб в България

| обновено на 14.01.15 в 17:26
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изрази убеждение, че Европейската комисия ще работи активно за създаването на газоразпределителен център в България. Този хъб ще играе важна роля в развитието на регионалните пазари на газ, увери Борисов в отговор на въпроси в рамките на парламентарния блиц контрол. 

През февруари в София ще има работна среща на високо равнище, на която ще се обсъдят проектите за диверсификация на газовите доставки в Източна Европа. Един от тези проекти е създаване на газов хъб или газов център край Варна, потвърди премиерът.

Таско Ерменков
от БСП зададе въпроса:

Смятате ли да водите разговори със страни, които ще доставят газ, или само ще си говорим за хъб? Ако това остане, си е само една пи ар акция, не нещо друго.

Борисов отговори положително и разясни:

Ние говорим за хъб не български, на Европейската комисия. Това не изключва нашите преговори да се водят и със страни, които биха могли да докарат и компресиран газ.

От АБВ припомниха и казаното от Борисов пред Европейската комисия, че България има големи количества газ в трите си газови находища и в този хъб могат да влизат близо 200 милиона кубически метра годишно и че ще имаме възможност да продаваме газ през следващите години, когато се разработи. Но попитаха дали това предвижда и вдигането на мораториума за шистов газ. Борисов увери, че това може да се случи само ако се предложи нова безопасна технология за проучване и добиване на шистов газ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.