Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежката заетост е приоритет на ОП "Развитие на човешките ресурси"

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изтъкна като един от основните приоритети на ОП "Развитие на човешките ресурси" справянето с младежката безработица: 
Първата мярка, която започна от януари месец, вече е в действие. В ход са осем хиляди млади хора, които започват стажове и чиракуване в предприятия. Интересът на фирмите към този вид програма беше значително по-голям и мисля, че там има също много потенциално бъдеще, но младите хора , възможността за първо работно място за набиране на стаж, за набиране на опит, за тези, които сега завършват образованието си, е много важен приоритет, включително и мой приоритет като министър на труда и социалната политика.
Днес в Пловдив официално бе даден старт на оперативната програма, която ще разполага с 2 милиарда и 136 милиона лева през следващите 6 години. 60 процента от финансирането ще бъде насочено към създаване на заетост, а другото ключово направление е борбата с бедността. 
Програмата ще обхване и продължително безработните. Предвидени са и механизми за подкрепа на тези, които са в предпенсионна възраст. Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов посочи, че една от причините са обезщетенията, които се плащат, когато те изпълнят условията за пенсиониране:
Мисля, че може да има доста сериозни решения в тази посока, за да може тези хора да предпочетат да се реализират на пазара на труда, отколкото да търсят алтернативни възможности, с инвалидни пенсии, с друг тип обезщетение и така нататък.
По-късно, при посещението си в Пазарджик, Ивайло Калфин посочи още, че няма да има промяна на детските надбавки, тъй като не се предвижда изменение на максималния праг за получаването им, въпреки увеличаването на минималната работна заплата. Според него обаче трябва да се засили контрола при използването на тези средства от безотговорните родители, тъй като много често парите не достигат до децата им.

Моето убеждение е, че все пак подпомагане трябва да получават хората, които са с най-ниски доходи. Това е допълнително подпомагане, това не са средства за издръжка на дете. Така, че се подпомагат тези, които имат  ниски доходи. Има неща, които трябва да се направят, особено в ромските квартали е по-често това нещо. За безотговорното родителство там ще потърсиме възможности за затягане на тези мерки. В смисъл тези средства трябва да отидат за грижа за децата, не трябва да отидат за нещо друго. Мислим за различни форми - в натура, детски градини да плащаме и така нататък, така че да се социализират децата, посочи Калфин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.