Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Трябва да бъдат направени решителни стъпки за реформата в съдебната система

Снимка: БГНЕС

В момента България няма адекватно структуриран орган, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта, както е в Румъния. Това коментира в парламента министърът на правосъдието Христо Иванов, като увери, че до края на годината трябва да бъдат направени решителни стъпки за реформата в съдебната система. 

Ние имаме множество антикорупционни органи с различни антикорупционни функции, но в крайна сметка нито един от тях не се превърна в онова камъче, което да обърне каруцата на корупцията по високите етажи на властта. Много е важно това да бъде орган, който да има както прокурорски, така и разследващи функции на едно място. Много е важно да проведем сериозна дискусия дали да създадем специализирана агенция по румънски модел, която да се занимава с антикорупционни разследвания. Така че това са достатъчно приоритети за следващата година, каза министър Иванов.

Той очаква предстоящият мониторингов доклад на Европейската комисия за България в областта на "Правосъдие и вътрешен ред" да отрази коректно на ситуацията у нас.

В последните години имаше стагнация на реформата. Доста проблеми излязоха на повърхността, както в контекста на конкретни дела, така и в контекста на липса на реакция по конкретни проблеми от страна и на прокуратурата, и на следствието, и на парламента, честно казано, и на изпълнителната власт, разбира се. Никой не е невинен и никой не е без вина за състоянието на съдебната реформа и на правосъдието в България. Докладът ще отчете това нещо. Моята задача обаче е междувременно да покажем, че формираме широко базиран консенсус за това, че трябва да има някакви мерки. Но не очаквам да е по-добър доклад в сравнение с предишния, заяви министърът. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.