Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: Вноските за пенсия могат да се вдигат с 0,5% годишно

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват спокойно с половин процент годишно. По думите му, това изисква да се подготви комплекс от параметри, за да може да работи цялата пенсионна система: 

Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите. Така , че колко ще бъде нарастването , може да бъде, според мене, спокойно с половин процент годишно. Но, това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.