Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Балансирането на енергийната система е приоритет в работата на правителството за 2015-а

Снимка: БГНЕС

Балансирането на енергийната система е приоритет в работата на правителството за тази година. Естественият ръст на цените в енергетиката е положителен, ако може да генерира повече усилия, за да се направят производствата по-ефективни. В България обаче правителството и регулаторните органи трябва да изчерпят всички възможности да държат цената на енергийните ресурси ниска. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на годишната среща на правителството с бизнеса:

От това, което страда цялото индустриално производство в Европа - са високите цени на енергийните ресурси, особено в сравнение със САЩ. Така че минавайки през императива балансирана енергийна система, и правителството, и регулаторните органи трябва да изчерпят всички шансове да държат цената на енергийните ресурси ниска. Като шанс не толкова за домакинствата, макар че това е по степен на социална чувствителност на първо място, колкото като шанс за висока конкурентоспособност на родната индустрия. Да не забравяме, че делът на индустриалното производство в България е средно два пъти по-висок от целия европейски.

Необходим е критичен преглед на ценообразуването в цялата енергетика, но когенерацията ще бъде разглеждана като приоритетен начин за производство на електрическа енергия от гледна точка на изкупуването й, съобщи Томислав Дончев.

2015-а година ще бъде най-добрата за европейското финансиране в България, съобщи още Дончев:

Най-малкото, предвид обема пари, които ще бъдат на разположение за България. Първо от стария програмен период 2007-2013-а година, целта ни до края на годината - това е целта, която, ако не изпълним, ще губим средства, е в обем на 4, 535 млрд. лева. Имаме амбицията през тази година да бъдат отворени схеми за финансиране на стойност поне 6,8 млрд. лева. Също така имаме амбицията плащанията през 2015-а за сметка на програмния период 2014-2020 да бъдат не по-малко 1,1 млрд. лева. Имаме възможност като обем пари това да бъде най-силната година от началото на членството на България.

Предстои да се вземат тежки решения в енергетиката, без които секторът е обречен на колапс. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в 9-тата годишна среща на бизнеса с правителството. Дефицитът в енергийния сектор надхвърля 3 милиарда лева. Единственият изход са решителни и безкомпромисни реформи, смята министърът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.