Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не възстановява парите за лечение с инсулинови помпи



България е единствената страна в Европа, която не възстановява парите от лечението с инсулинови помпи, съобщи пред "Хоризонт" проф. Виолета Йотова, началник на детската клиника в университетската болница "Св. Марина" във Варна.

В морския град се проведе дискусия за проблемите на пациентите, които имат неотложна нужда от лечение с инсулинови помпи. Става дума за няколко групи пациенти с инсулинозависим диабет, при които традиционното лечение с инсулинови писалки не дава добри резултати, отбеляза проф. Йотова:

Погледнато в широк аспект, всички могат да се лекуват с инсулинови помпи, но тъй като това зависи от материалното обезпечаване на дадена здравна система, първите, които трябва да получат това лечение, които наистина се нуждаят от него, са определена група от пациенти със специфични показания, които не са измислени сега от нас, българските специалисти. Това са твърде малката възраст деца, които имат чести хипогликемии, и също така бременните жени с тип едно диабет. На практика България е последната страна в Европа, забележете, не в Европейския съюз, а в Европа, в която няма никаква подкрепа за пациентите на този вид терапия.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.